JE DARMBACTERIËN spelen een belangrijke rol!

Wat leeft er in je darm?

In onze darm leven 40 triljoen (een 1 met 18 nullen!) micro-organismen. Samen wel 1,5kg aan gewicht. Vooral bacteriën, maar ook virussen, schimmels, parasieten en andere microscopische organismen. Dit zijn er net zoveel  als dat je cellen in je lichaam hebt; dus eigenlijk ben je half mens, half micro-organismen. Deze micro-organismen kunnen bestaan uit maximaal 1000 verschillende soorten.

Microbioom.

Micro-organismen leven niet alleen in onze darm, maar ook op onze huid, in onze mond, in onze ademhalingsorganen en ons urinesysteem.
Het hele systeem van micro-organismen op en in ons lichaam noemen we microbioom. Voor ons is vooral het darmmicrobioom van belang. Als ik in het vervolg het woord microbioom gebruik bedoel ik het darmmicrobioom.
Met name de laatste 10 jaar is er enorm veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het microbioom en is er heel erg veel spectaculairs ontdekt! Eén van die ontdekkingen is voor ons nu van belang.

Wat doet het microbioom?

 1. het zorgt voor energie: 10 – 20% van onze energie een deel van de vertering van voedsel
 2. het produceert een aantal essentiële vitamines: K, B12, B9 en B2
 3. het helpt bij het regelen van je immuunsysteem
 4. het speelt een rol bij een scala aan ziektes:
  – obesitas 
  – suikerziekte
  – astma
  – allergieën
  – auto immuun ziektes
  – psychische ziektes met name depressie etc.

Jouw microbioom en je gewicht.

Het volgen van een dieet of het veranderen van je eetgewoontes verandert je microbioom. Uit onderzoek blijkt echter, dat als je weer terugkeert naar je oude eetpatroon (bijvoorbeeld nadat je door een afslankdieet voldoende bent afgevallen), je microbioom snel weer terugkeert naar de “oude” samenstelling. Dit is zeer waarschijnlijk de reden dat de meeste mensen , na het volgen van een dieet, daarna weer aankomen en vaak zwaarder worden dan vóór het dieet.
Het is zeer waarschijnlijk dat hetmicrobioom pas na jaren van veranderde eetgewoonten blijvend verandert. 
Het is dus heel belangrijk dat je je nieuwe eetgewoontes lang (jaren!) blijft volhouden.