Waarom de bloedsuikerwaarde meten?

Pieken in de bloedsuikerspiegel na het eten zorgen voor:
1. gewichtstoename
2. een sterk hongergevoel
3. insulineresistentie -> metabool syndroom -> prediabetes -> diabetes type 2
4. verhoogt risico op hart- en vaatziekten
5. mogelijk een verhoogd risico op kanker en dementie

1. Gewichtstoename:
Wanneer je eet stijgt je bloedsuikerspiegel. Een te hoge bloedsuikerspiegel is gevaarlijk, dus reageert de alvleesklier hierop door het insulinehormoon te produceren. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel snel weer daalt. Insuline zorgt ervoor dat de glucose uit het bloed opgeslagen wordt als glycogeen in de lever en in spiercellen. Als die opslag “vol” is wordt de overige glucose omgezet in vet en opgeslagen: hierdoor kom je in gewicht aan.

2.Een sterk hongergevoel:
Als je een grote bloedsuikerpiek krijgt vlak na het eten maakt je lichaam snel en veel insuline aan: hierdoor daalt de suikerspiegel erg snel én vaak tot onder de nuchtere bloedsuikerwaarde. Hierdoor ontstaat er een hongergevoel, meestal vrij snel na de maaltijd. (zie plaatje)

De combinatie van extra vetopslag en voortdurende honger leidt tot forse gewichtstoename!

3. Insulineresistentie:
Als je een lange tijd veel insuline aanmaakt (door voortdurende glucosepieken), kunnen je cellen “doof” worden voor de instructies van het insulinehormoon  (Dit risico is groter als er in de familie diabetes voorkomt). Hierdoor heb je meer insuline nodig om hetzelfde effect te bereiken en is er sprake van insulineresistentie.
Uiteindelijk raakt je insulineaanmaak “uitgeput” en ontwikkel je eerste prediabetes en nog later  diabetes type 2 (ouderdoms suikerziekte).
Wanneer je problemen hebt met afvallen of zonder reden aankomt, is het verstandig om je insulinegevoeligheid te (laten) testen.
Mensen met insulineresistentie kunnen de volgende symptomen ondervinden:
– Futloosheid
– Extra vetopslag in de buikstreek
– Droge mond (veel dorst)
– Duizeligheid of desoriëntatie
– Veel trek in zoetigheid
– Veel moeite met afvallen
 – Appelvormig figuur
Er zijn echter ook veel mensen met insulineresistentie/ prediabetes die geen klachten hebben!
De verwachting is dat in de Westerse wereld in het jaar 2030 470 miljoen mensen zullen leiden aan prediabetes!!

LET OP: het meten van je nuchtere bloedsuikerwaarde geeft géén informatie over het hebben van insulineresistentie, je zult hiervoor onze 5-stappenmeting moeten gebruiken.

4. Verhoogd risico op hart en vaatziekten:
Zeer veel studies tonen aan dat het hebben van regelmatige pieken in de bloedsuikerspiegel na het eten het risico fors verhoogd. Met name het risico op een hartinfarct en op een beroerte nemen sterk toe bij dagelijkse pieken.
Ook hier geldt weer dat een normale nuchtere bloedsuikerwaarde niets zegt over dit verhoogde risico.

5. Mogelijk een verhoogd risico op kanker en dementie:
Dit is nog niet 100% zeker, maar het aantal studies waaruit dit verhoogde risico blijkt neemt de laatste tijd sterk toe.
Kankercellen gebruiken vooral suiker als brandstof om te delen: het voorkomen van hoge bloedsuikerspiegels zou de groei van kankercellen kunnen remmen!